Diabetul (sau diabet zaharat ) este o boală gravă și răspândită în definiția care include toate bolile și condițiile care, netratate, duce la hiperglicemie, adică un exces de zahăr în sânge.
Există, prin urmare, diferite forme de diabet , dintre care cele mai frecvente sunt:
- Diabetul de tip 1
Datorită unei reacții autoimune care distruge betacelul în pancreas în care este creată insulina. Deoarece insulina este esențială pentru introducerea glucozei în celule, persoana cu acest tip de diabet trebuie să o ia din afară pentru a se asigura că are întotdeauna o cantitate adecvată în sânge. De obicei, diabetul de tip 1 apare în primii 30 de ani de viață.
- Diabetul de tip 2
Cea mai comună formă de diabet, apare de obicei după 40 de ani, mai ales la persoanele care sunt supraponderali sau obezi. Poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață corect.
- Diabetul gestațional
De asemenea, numit diabet gestational sau GDM este o formă temporară de diabet care apare în unele sarcini (aproximativ unul din șapte), în al doilea trimestru de sarcină, atunci când mama nu este capabil de a menține glicemia sub control. Acest tip de diabet dispare după livrare, dar, cine a avut-o, pare mai probabil să contracteze diabetul de tip 2 cu vârsta înaintată.
Doar pentru femei se adresează în mod specific Ziua Mondială a Diabetului pe tema „Femeile si diabetul“ , pentru a sublinia importanța accesului egal la îngrijire pentru femeile cu diabet zaharat sau cu risc de a dezvolta aceasta. Accesul la îngrijire înseamnă informații, medicamente, tehnologii și toate suporturile necesare pentru a fi cât mai independenți posibil și protagoniști în prevenirea și gestionarea diabetului zaharat.
Ziua Mondiala a Diabetului este cel mai mare eveniment de voluntari în domeniul sănătății, dar cade la 14 noiembrie, pentru a permite tuturor participarea, evenimentele sunt concentrate în week – end , înainte sau următorul.
Toți își împărtășesc angajamentul în calitate de voluntari. Ziua Mondială a Diabetului nu are ca scop solicitarea de contribuții, ci, mai degrabă, oferirea de servicii gratuite.